fredag 22 maj 2009

Veckans musikvideo

Nej nu är det dags att lyfta fram den klassiska folkrocken fick komma in en stund i de finare salongerna.

Få band kan nämligen representera musik med smuts och dygnlukt mellan takterna så bra som Per Persson och hans glada mannar i Perssons Pack.

Bandet förgyllde även den svenska musikscenen under 90-talets början med flera riktigt bra album.
Det var dock en låga som brann snabbt för redan när vi kom in på den senare delen av samma årtionde tog både lust och motivation slut och bandet lades i träda.
18 mars i år kom dock bandet tillbaka med eny fullängdare, "Öster Om Heden", ett alster som visar att det ännu finns krut i grabbarna från Hälsingland.

Med sig i veckans låt, "Tusen Dagar Härifrån", från skivan "Äkta Hjärtan" som släpptes 1991, har bandet även hela Sveriges stora mysterium Jakob Hellman.
Hellman är för övrigt den artist som nått störst ikonstatus med minst arbetsinsats. Visst var killens enda skiva, "... Stora Havet" bra. Men riktigt så bra som alla vi få den till var den ju inte på långa vägar.

Då borde väl egentligen Perssons Pack få ett större utrymme då de som sagt var under 90-talets inledning leverade riktigt bra musik på en rad skivor.

Värt att notera från videon till "Tusen Dagar Härifrån" är att den dels måste ha varit sponsrad av SJ då de rörliga bilderna innehåller väldigt mycket tågreferenser och vackra Sverigevyer från ett tågfönster.
Men även den lille spjuvern Hellman och hans scenoutfit kärver en rad.

Vad är det för trapetskonstnärslinne med glitterpaljetter han har fått på sig i vissa scener?
Per Perssons jeansväst som doftar hembränt och snus i alla ära, men Hellmans klädsel går utan på det mesta man har skådat.
Sjung kan de i alla fall och "Tusen dagar härifrån" är en lysande och ganska bortglömd del av den svenska musikhistorien som handlar om folks drömmar i både öst och väst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar