måndag 4 maj 2009

Ett litet ord på vägen

SUMPRUNKARE: Sumprunkare är en äldre yrkesbeteckning för en person som syresätter fisksumpar genom att skaka dem så att vattnet i dem byts ut.
Rent praktiskt gick det till så att skärgårdsfiskare som seglat till en stad för att sälja sin fångst förvarade den i sumpar som var bundna under båtarna. Sumprunkarna fick sedan gå dit på nätterna och gunga båtarna fram och tillbaka för att friskt vatten skulle strömma i sumparna och hålla fångsten vid liv. Det kan också nämnas att yrket hade ytterst låg status och var inget man talade högt om på tiden då det begav sig.

Idag används ordet sumprunkare ofta som ett skällsord.
Ordet sumprunkare används bland annat av Kapten Haddock i Tintinalbumet Koks i lasten. Och bara att Haddock har använt ordet är större än störst.
För alla ord som sagts av en herre som kört med det oerhört anvädbara Pyroman-apa är värda att hylla.
Pyroman-apa, vad säger man?
Världklass.

Som avslutning är det väl bara konstatera att man inte trodde att det gick att tjäna ihop till livets torft med gamla fina okvädningsordet sumprunkare.
Om det går/gick att försörja sig på ord som, krake, usling, latbuk, jubelidiot, bålnöt eller lortpadda ska jag låta vara osagt. Men andra roliga ord är det lika fullt.

1 kommentar: