onsdag 8 december 2010

Lucka 8 (När världens fredsängel dog)

On this day 1980 tog Mark Chapmans idoldyrkan av John Lennon totalt överhand och den uppenbart psyksjuke mannen klev fram till ex-beatlen och sköt ihjäl honom när Lennon var ett par steg från porten i sitt hem på Manhattan.
Skottet utlöste också en sorgevåg över världen vars like man inte sett sedan b dog några år tidigare. Folk grät öppet på gatorna och menade att nu är världen på väg att gå under.

Och det kan vara lätt att förstå detta då han under sina sista år i livet hade blivit en slags fredsängel för hela världen då han aldrig tvekade på att stå upp för kampen mot orättvisor i allmänhet och krig i synnerhet.

Det mest kända exempel på detta är givetvis hans och Yoko Onos Bed-In-protest mot Vietnamkriget. En protest där det nygifta paret 1969 firade sin smekmånad genom att sitta på ett hotellrum i Paris och propagera för världsfred. Aktionen följdes senare upp med ytterligare Bed-Ins i Amsterdam och Montreal.
Ett minst sagt udda, men uppmärksammat sätt att protestera och fira sin smekmånad på.

Men också det faktum att han samma år, på grund av Storbrittaniens agerande i Biafrakriget och landets USA-stöd i Vietnamkriget, lämnade tillbaka den Brittiska Imperieordern som han tillsammans med det övriga Beatlarna fått 1965 visade att John Lennon var en ganska reko kille. Man kan ju bara undra hur John Lennon hade regerat på de senaste årtiondets världshändelser där saker och ting gått fullständigt överstyr, på många sätt för man väl säga.

Men visst gjorde kille bra musik också, inte minst på egen hand.
Därför kommer här hans kanske allra bästa låt. "Woman" från hans dödsår 1980. En låt som förbehållningslöst hyllar dessa vackra varelser - kvinnor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar