lördag 10 april 2010

I Apans öron

I söndags damp det ner ett dekret från Hertiginnan, som just nu befinner sig på andra sidan av jorden, med orden: "Tycker du kan ha Saknad som tema pa veckans spellista."
Som ni förstår är det bara att kröka nacken och rätta sig i ledet.

Om dekretet var ett utslag av hemlängtan där bland Andernas toppar låter jag var osagt och det spelar egentligen mindre roll.
Saknad ska det alltså bli och det ska bli det i form av en Spotify-lista som innehåller mycket av den saknad och behag av avskildhet som artister känt under de senaste åren.

Så då trycker vi väl på gas i denna ganska deppiga känslotraktor.

Och ja Malin. Jag saknar dig och Helena också.



Miss You – Adiam Dymott: Spännande svensk sångerska med Thomas Rusiak bakom sig. Och så sjunger hon ju om saknad också.

Heaven Must Be Missing An Angel – Tavares: En av världens lamaste raggningsrepliker fungerar ändå otroligt bra i en låt. De senaste åren är den mest känd från soundtracket till ”Charlie's Angels”.

Han Har Dig – Eldkvarn & Peter LeMarc: ”Jag har ditt foto. Han har dig” är en textrad lika brilljant som hjärtskärande. En amerikansk låt från början, då under namnet ”She's Got You”, som herrar Jonsson/LeMarc skrivit på svenska. Ett gott dagsverke från två av mina största inom musiken.

I'll Be Missing You – Puff Daddy & Faith Evans: Mannen med de många artistnamn greppar här mikrofonen för att sjunga ut sin saknad till sin homie, Notorious B.I.G. i en låt som blev en av 1997 års största hittar. Med sig har han även Biggies fru Faith Evans som även hon av förklarliga skäl saknar sin make som föll för ett gäng kulor i den vanvettigt fåniga beefen mellan öst- och västkustrapparna i USA.

Stum Av Beundran – Ulf Lundell: Många är de tillfälle då Mäster tänkt på och saknat sina ungdoms dagar. Så här innerligt och personligt har dock inte varit så ofta när han denna gång hedrar framförallt sin pappa Gerhard med en låt om husbygge i ett lyckligt och obekymmrat förortsområde. En tid som Lundell mer än gärna skulle vilja bo i.

I Drove All Night – Roy Orbison: ”A Man's Got To Do, What A Man's Got To Do.” Så resonerade Roy Orbison när saknade blev åt helvete för stor efter kärleken. Lösningen för att få lite skönt hångel? En hel natt bakom ratten på en bil.

Jag Ska Sakna Dig I Morgon – Melissa Horn: Melissa visar återigen att det inte bara är hennes mamma Martiza, med låtar som ”Lasarettsvisan och ”Lejonbruden”, som kan det här med vemod. Melissa levererar här en låt om flydd kärlekm precis som det ska vara.

The Letter – The Box Tops: Det finns egentligen inget sätt som är tillräckligt snabbt för sångaren i The Box Tops och helst skulle han varit hemma hos tjejen redan i går. 60-tal i sin bästa kostym.

Hugger I Sten – Lars Winnerbäck: "Vinterdäckets" brutala attack på England duger gott på en lista om saknad. Det är liksom därför han hatar allt som handlar om det anglosaxiska. Saknad efter sin käraste.

To The Good Times – Elin Sigvardsson: Livet var bättre förr. Så skulle man kunna sammanfatta Fröken Sigvardssons uppfattning om samtiden. En tid som är väl värd att minnas och sakna. Det ska dock sägas att hon ändå utstrålar ett visst hopp om framtiden också, men det kan vi ta i någon annan lista.

Fanfanfan – Thåström: Fan vad han saknar och ångrar sig. Det räcker egentligen så då Thåström berättar allt så bra på egen hand. En stämning man känner igen alltför väl.

Are You Lonesome Tonight – Elvis Presley: Ingen lista med en känsla som grund är komplett utan The King. Så därför kommer här Elvis med en av sina största låtar, ”Är Du Ensam Ikväll”.

Hem Till Stockholm – Mauro Scocco: Pluras kökspolare rivstartade sitt första soloalbum med denna totala hemlängtan till Stockholm.

Bobby Jean – Bruce Springsteen: Det pågår en debatt vem det egentligen är som ”Bossen” saknar i den här låten. Antingen är det en gammal kärlek eller så det mer vedertagna svaret, vänskapen med Steve ”Little Steven” Van Zandt som försvann under några år. En sak är i alla fall klar. Han saknar utav bara attan.

Balladen Om 70-talets Största Rockband – Magnus Uggla: 1971 gick Uggla in genom dörrarna till en konsert med Mott The Hoople som en person och kom ut som en helt annan. Han blev helt enkelt golvade av de gamla brittiska glamrockarna och vill sedan inte göra något annat än syssla med musik. Och med hans tidiga karriär i minnet är det bara att tycka att valet var rätt.

(There's) Always Something There To Remind Me – Dionne Warwick: Visserligen är det inte Warwick som gjorde låten från början men när det handlar om Burt Bacharach-musik är det liksom hon som ska sjunga. Så dår får hon göra det.

Jag Saknar Dig – Ulf Lundell: Per Bjurman började gråta och jag fick en klump i magen första gången vi hörde den här låten. Det är olycklig saknade i dess allra mest koncentrerade och tärande form. Därför får Lundell vara med två gånger.

Tillägg:
Brevet Från Lillan - Sven-Bertil Taube: Den stora frågan är, hur i all världen kunde jag glömma denna låt när det gäller saknad. Jag menar en liten flicka skriver till sin pappa om att han fattas henne så att hon nästa spricker. Det talas om granar som har valts ut, om hur bra hon simmar och hur mycket bär det finns hemma på tomten. Hjärtknipande.

Himlen - Ratata: Den här låten kommer jag ihåg att jag lyssnade till en hel del när en närstående till mig avled. En låt som ger en kraft och hopp om att de som har dött har det bättre nu - I Himlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar