lördag 4 juli 2009

I Apans öron

Ibland kan man hitta de bästa guldkornen på det mest oväntade sätt.
Apan satt hemma och la in lite omärkta cd-skivor i min dator då jag ramlade över dessa fantastiska låtar.

Och vad vore då bättre än att göra detta till en Spotify-lista så att betydligt fler för komma över denna samlingen.

Uppenbarligen hade jag bränt denna bland-cd när jag hade min allra mest manliga period i livet för det finns faktiskt inte en enda kvinnliga, om man bortser från Eva Dahlgren duettande med Rikard Wolff, på denna samlingen.

En bra samling, i alla fall i mina öron, är det hur som helst och som tassar i landet "Kärlekstörst/livsglädje". En kanske inte helt logisk kombination men här har vi fått ihop det.



Redemption Song – Joe Strummer: Den första av denna listas fem covers får inleda hela klabbet. Redemption Song är också en av de mest vanskliga låtar att ge sig på att tolka då reggae-fans har en tendens att vara sanslöst konservativa. I mitt tycke lyckas dock den gamle punkrockern Joe Strummer väldigt bra med uppgiften. Lägger man sedan till Johnny Cash röst till den här version, finns på Cash Unearthed-box, så är man i himlen.

Baby Har En Ring – Ulf Lundell: Titeln och inledning ”Baby skruvar på sin älskades vigselring, hundarna sover i rummet intill.” borde kunna ge ledtrådar om det är den gamla vanliga trogna kärleken som Lundell diktar om. Och visst handlar det om kärlek men trohet är det verkligen inte frågan om här. En låt om den smutsiga kärleken som alltför ofta uppstår i vår värld. Det spelas trumpet också.

Somewhere Over The Rainbow/What A Wonderful World - Israel Kamakawiwo'ole: Förutom att varken låttiteln eller artistnamnet knappt på plats på ett A4-ark är det en detta alster en attans så bra mix sjungen av en attans så bra röst. Extra bonus är också den gode Israel tydligen gjord allt stort då hans själva uppenbarelse och kroppshydda var så stor att inte den heller hade rymts på ett A4-ark. Han vägde nämligen kort innan sin bortgång inte mindre än 349 tunga kilon.

Dom Tomma Stegen – Lars Winnerbäck: En sen natt gick Winnerbäck hem genom staden. Detta blev vad han upplevde och som fick honom att gå hem för att skriva. En mörk och dunkel historia om vårt tämligen kalla samhälle. Av någon anledning anser jag detta vara en av Lars Winnerbäcks höjdpunkter

One – Johnny Cash: Under midsommar slogs det fast. Cash version av den enorma låt är bättre än U2:s original. Det är att klyva hår att välja men nu är det tesagt och det gäller.

Jealous Guy – Roxy Music: Då de andra coverlåtarna på den här listan har hållit sig i samma nivå som original kommer här en som är snäppet sämre. För visst tusan är John Lennons version aningen bättre än Roxy Musics. Men det kan inte hjälpas ”Jealous Guy” måste bara med och då Spotify inte har den i original fick det bli så här. Men helt uselt är det ändå inte.

Heart Of Gold – Neil Young: Mina damer och herrar. Världens mest ojämna artist, Neil Young! Här har dock kanadensaren fått till det till hundra procent. En väldigt bra dag på jobbet helt enkelt.

Tommy & Hans Mamma – Tomas Andersson Wij: Andersson Wij gillar man eller hatar man. Det finns mycket sällan något mellanting. De som ogillar honom har onekligen ett ganska bra argument i att han hela tiden måste vara så fasligt allvarlig och pretentiös. För ibland kan det allt bli lite väl mycket av denna vara när Tomas är i närheten. Men när det är som värst som gör han sådana här låtar om sin uppväxt och man villig att stå ut med precis vad som helst.

What A Wonderful World – Louis Armstrong: Varför inte låta en originalartist sjungen en av listan covers. Armstrong tjusade världen under flera decenium i mitten av förra seklet. Ja och låten vad säger man. Man blir glad över att höra denna villkorslösa kärleksförklaring till omvärlden.

Kvinnan Jag Drömmer Om – Rikard Wolff & Eva Dahlgren: Hur kan denna duett inte vara med känd? Att det sedan inte blir helt rätt när Wolff sjunger en kärleksförklaring till en kvinna och sedan Dahlgren ger samma betygelse till man är en sak. Men faktum kvarstår. Det är fantastisk låt.

The Hands That Built America – U2: Att irländska U2 skulle sjunga ledmotivet till en film om New Yorks barndom är naturligtvis inget annat än helrätt. Låten nomierades även till en Oscar 2002 för bästa musik men fick se sig snuvade av Eminem och dennes ”Lose Yourself” till filmen ”8 Mile”.

Karenina – Thåström: Jag vet folk som börjar gråta bara de hör den här låten. Inte alls konstigt då Thåström vänder ut och in på sitt hjärta och själ i saknade efter sin förre detta älskade. Allt är liksom sagt och gjort och det finns ingen väg tillbaka. Att Thåström sedan skrivit den här låten någon eller några gånger till spelar liksom mindre roll, ”Karenina” var först.

Wonderful Life – Black: En av världens största ”One hit wonder”. Men vilken hit han fick till den där Black. Den blev kanske inte jordklotet mest kända låt när den släpptes 1985, faktum är den fick släppas igen två senare för bli en lite större framgång. Apan träffade den dock rakt i magen -87 och där sitter den kvar så här 22 år senare.

Jag Sjungit ... - Staffan Hellstrand: 1990 fick Staffan Hellstrand för sig att han skulle ge ut tonsatta dikter av Dan Andersson. Det var en bra idé tycker då bra musik kombinerat med ekon från ett minst sagt svunnet Sverige är en bra blandning. Här hör vi Anderssons rädsla inför kärleken och döden slå ut i full blom i ”Jag Sjungit ...”.

Annie's Song – John Denver: Förmodligen den mest kända låt som skrivits i skidlift. För det var just i en sådan i Aspen som Denver skrev denna visa som en kärleksförklaring till sin dåvarande fru. Så ska tiden i skidliftar tas till vara om ni frågar mig.

The Heart Asks Pleasure First/The Promise – Michael Nyman: Vi avslutar med en instrumental historia som är så pompös och mastig bakelse att man inte riktigt vet var man ska sätta munnen. Är också ledmotivet till Oscar-belönade ”Pianot”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar