lördag 27 mars 2010

I Apans öron

Det blev precis som vanligt när Apan ska sätta ihop en Spotify-lista nu för tiden – Vacklande.
Det började i en ände med en tanke om vårliga låt för sedan glida över till en riktig gubbrockfestival för att sedan som en vindflöjel återigen landa i en lite mer vårliga och av varma vindar smekta låtar.

Möjligen beror denna vingliga färd på att vädret tidigare i veckan, när kom på idén til listan, var våraktig och vacker för under de senaste dagarna övergått i senvinterrusk av värsta slag.

I alla fall ska ni få höra låtar om dumma kvinnor, svarta böcker, förföljelse, kärlekens olika stadier, sommarkärlekar hos mormor och om varför tjejer tvunget ska åka utomlands.
Så utan vidare förklaring. Vår och Gubbrock i härlig bladning.



Varning För Ras – Lars Winnerbäck: Den här våren trivdes inte alls Lars Winnerbäck med livet. Anledningen stavades som vanligt för oss oskyldiga pojkar att en kvinna hade lämnat honom. Inte heller hade hon den fina smaken att hålla sig hemma med sin nya kärlek utan hon skulle naturligtivs tvunget vara ute och gå med det nya fanskapet. Tyvärr verkar inte Winnerbäck ha hämtat sig ännu då han fortfarande gör en ganska trumpen och sorgsen figur på Södermalms gator.

Haunted – Sinead O'Conner & Shane MacGowan: Kanske lyssnar jag lite för på The Pogues och framför allt deras frontman Shane MacGowan. För även om han är tämligen ojämn är han fullständigt makalös när han gör sådana här grejer. Tillsammans med sitt, efter att ha blivit kickad från The Pogues, nya band The Popes strålar han här samman med Sinead O'Conner och sjunger oss till himlen.

Vårens Ljumma Vind – Perssons Pack: Våren är en lurig tid med sina varmare vindar och längre kvällar. Det är lätt att bli förälskad helt enkelt. Därför kan ”Vårens Ljumma Vind” med versrader som ”Hallå där, har du funnit den stora kärleken eller är det vårens ljumma vind som lurar dig igen.” fungera som en larmklockan. Det kan i alla fall vara en tanke, en tanke som har mycket liten funktion när det smäller till, men ändå.

Streets Of London – Ralph McTell: En låt sönderspelad av hobbytrubadurer under åren. Därför låter vi här upphovsmannen Ralph MacTell framföra visan som handlar om den mörka sidan av Englands huvudstad. En finstämd vandring genom smuts, elände och ensamhet.

Sång För April – Peter LeMarc: Snart är det april och därför låter vi Trollhättans "Soulbrother" sjunga en sång för denna månad. En favorit hos Apan.

Varför Reser Alla Vackra Flickor Utomlands? - Pontus & Amerikanerna: Här ligger två anledningar till att låten är med och lurar. 1) Jag har vackra vänner som är utomlands för tillfället. 2) Pontus & Amerikanerna är en oförtjänt bortglömd grupp från det tidiga glada 90-talet.

Black Books – Nils Lofgren: Nu börjar vi mer och mer komma ifrån vårtemat och rusar istället in i gubbrocksvärlden. Och vi ska göra det med att den största snällisen i The E-Street Band, svenskättlingen Lofgren, ska kvida fram ”Black Books” medan han gör sedvanliga fula och skrattretande miner bakom mikrofonen.

Kommit Hem – Eldkvarn: Han kan inte bara laga mat med magen bar eller dra i sig vit kemiskt pulver. Den gode Plura kan skriva musik också. Här är ytterligare ett exempel på den berättande magi han kan skapa med endast en gitarr, ett papper och en penna. Och ja. Det handlar om kärlek.

Ricky Wants A Man Of Her Own – Bruce Springsteen: Från ”Tracks”, samlingsboxen med outgivet material och det overkligt coola omslaget med i en soffa halvliggande Bruce Springsteen, hämtar vi denna pärla. Pärlan innehåller ett inslag som Apan i allmänhet gillar sanslöst mycket, sång kompat enbart av trummspel. 1.54 in på denna låt får vi ett lysande exempel på vad jag är svag för när Bruce och Max Weinberg ger sig ut på en drygt tio sekunder lång resa tillsammans.

Om Sommaren – Ulf Lundell: Det här är sommar för mig. Starkaste minnet till den här låten är den sena sommarnatt då jag efter ett garderobspass på GG gick genom Margretegärdeparken med denna låt i öron och himlens alla blommdofter i näsborrarna. Just då kunde faktiskt inte livet ha varit mycket bättre.

29 Palms – Robert Plant: Chips Kiesbye hävda en gång i ”Manegen Med Glenn Killing” att han sett Robert Plant på Arlanda International. Sant eller inte. Här är Mr. Plant i alla fall med en låt som är gubbrock när det är som mest gubbrock.

Ska Vi Gå Hem Till Dig – Magnus Uggla: Hur många barn som blivit till efter att denna låt har spelats vill jag egentligen inte ens spekulera i, men ett stort antal måste det vara. Lasse Tennander gjorde den första innan Magnus Uggla tog upp den till sin coverskiva ”Allting Som Ni Kan Göra Kan Jag Göra Bättre” och visade samtidigt att han kan gör lugna och kärleksfulla låtar också.

I Don't Want To Talk About It – Rod Stewart: Varför inte möta våren med en av Rod Stewarts största hits genom tiderna. Visserligen har ”Roddan” inget att göra med låtens uppkomst men sedan han 1975 spelade in den första gången har låten och han gått hand i hand. Och sämre saker kan ju följa en genom livet.

Sanningsdan – Säkert!: Nej nu är det verkligen dags att bryta grabbväldet till förmån för lite bubblig pop från Jämtland. Annika Norlin beskriver en repa ner till centrum i sin gamla hemstad för att möta alla som hade glömt eller försökt glömma. En träffande historia för alla från småstäder.

Helena Och Jag – The Pinks: Den här låten får alltid att tänka på oskyldig kärlek och de där spännande dagar hos mormor i Levene bland alla vackra flickor. En flashback till barndomens kärleksåkturer, de var några stycken kan jag säga. Så tack allihop. Först och främst mormor för alla år men också till Kajsa, Åsa, Anna, Josefin, Jessica och allt vad ni hette där på Vara-slätten.

Sverige – Kent: Vi avslutar med Kents allra mest sommardoftande låt ”Sverige”. Jag är inte helt säker på att en oreserverad hyllning till vårt land men fin är den och det får räcka i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar