lördag 13 mars 2010

I Apans öron

Visserligen har evenemanget under de senaste åren dragit ut på tiden och svämmar över flera veckor. Men att kalla finalen i svenska melodifestivalen för palejetterna och konfettins största högtidsdag är ändå helt rätt.
För idag är det, om vi vill det eller inte, dags för pompa och ståt i Globen och utdelning av en liten fågelskulptur i glas signerat Ernst Billgren.

Så vad vore mer passande att när Apans musiklista gör comeback drämma till med en schlagerlista med låtar som förundrat oss och tjusat oss igenom åren.
För det är bara att konstatera.
Svenska melodifestivalen har lämnat stora spår i historien, vad vi än anser om evenemanget.



Waterloo – ABBA: Självklart är vi tvunga att inleda med schlagerlåtarnas schlager. Det var liksom i och med denna låt som allting, från till schlager-EM och det svenska musikundret, inleddes på riktigt. Extra plus är det också naturligtvis för gruppens påhitt att ha på sig fullständigt knarkinsprierade dräkter på scenen.

Främling – Carola: Halleluja vad denna 16-åriga tjej tog det svenska folket med storm när hon studsade in på scenen i sin kycklinggula kreation. En storm som inte släppt taget om vårt land ännu och detta trots att hon genom åren sagt och gjort en hel konstiga prylar.

Take Me To Your Heaven – Charlotte Nilsson: Tyvärr hade hon inte så många låtar att möta upp eurosegern 2000 med. Detta bevisades inte minst en kväll på GG då den nykorade mästarinnan uppträdde under 25-30 minuter. Hon inledde med ”Tusen Och en Natt”, petade in ”Take Me To Your Heaven” i mitten på framträdet och avslutade med ”Take Me To Your Heaven” som extranummer. Klar ”Samantha Fox i Hunnebo”-varning på detta kan jag säga.

Jag Ger Mig Inte – Eva Dahlgren: Varken förr eller senare har en artist varit mer öppet visat sin avsky till att ställa upp i melodifestivalen än "Mighty Eva" från Umeå. ”Jag Ger Mig Inte” gav inte ett leeende från artisten från att hon gick på scenen till att hon gick av.

Kärleken Är Evig – Lena Philipsson: En klassisk musikquiz-fråga är: ”Har Per Gessle varit med i melodifestivalen?” Nej säger många självklart. Ja säger det rätta svaret. Detta eftersom han tillsammans med Torgny ”Togga” Söderberg skrivit den låt som blev Lena Ph:s genombrott med en andraplats i festivalen 1986.

Min Kärlekssång Till Dig – Lars Berghagen: Stor kalabalik blev det är Berghagen skulle inledda 1974-års schlagerinsats då sladden till hans gitarr fastnade i något och höll på att sätta stopp för den gänglige sångarens medverkan. Som den store entertainer han nu ändå är drog lite snabbt i sladden gick fram till mikrofonen och sa: ”Jag har fastnat”. Sedan levererade han en av sin största hits genom tiderna. Seger blev dock inte då en viss låt med ABBA drog ett lite längre strå.

När Vindarna Viskar Mitt Namn – Roger Pontare: ”Får man se ut hur fan som helst.” Den frågan ställde Robert Gustafsson i ”Manegen Med Glenn Killing” under 90-talet. När man såg Roger Pontare på scenen 2000 blev frågan åter aktuell. Att den sköne norrlänning sedan drog in schmaner och trolltrummor på scenen under uppträdet och sedan vann gjorde bara saken ännu mer surrealistisk. Europa måste i Globen ha undrat om Sverige tappat förståndet helt.

Just Nu – Tomas Ledin: När man gör det här undrar man hur det kunde gå så fel för Tomas Ledin. För medan den tidiga Ledin med ”Just Nu” som en av höjdpunkterna är riktigt bra har det nu under de senaste tiderna (mitten av 90-talet och framåt) med ”(Vad Gör Du Med Mig) Louise” som fullkomliga bottennappet dundrat ner i källaren. Men vi får väl njuta av ”Just Nu” i alla fall.

Växeln Hallå – Janne Lucas: Med guldkedjor tunga som hantlar runt hals och handleder smeka han sig med pianospel in i folkhemmet och ”Vi I Femman”. Nu för tiden jobbar Janne som egentligen heter Persson som pianolärare i Onsala.

Trying To Recall – Marie Lindberg: Historien om hur en skelögd skollärarinnan fick en hel nation (nå ja) att gå banans. Allra mest var det givetvis vår landsända som firade när Marie Lindberg försvarade Bohusläns färger i stora fina melodifestivalen 2007. En helt okej låt är det också.

Dover-Calais – Style: Ernst Hugo Järegård har också reciterat låtens text i ett magiskt framförande i radioprogrammet ”Eldorado” och bara det borde gör att låten är clearad och klar för vad som helst.

Sommar'n Som Aldrig Säger Nej – Malta: Melodifestivalens allra största skandal då de glada herrarna Claes af Geijerstam och Göran Fristorp 1973 hade fräckheten att sjunga ”Din bröst är som svalor som häckar” och detta på allra bästa sändningstid. Folk satte minst sagt kaffe/groggen/saften i halsen denna lördagskväll och moralisterna krävde blod.

Godmorgon – Chips (Sweet 'n' Chips): Det fanns tid då Kicki Danielsson var känd för sin musik och inte rattfyllor och hetsätning av falukorv på behandlingshem. Godmorgon, som hon gör tillsammans Elisabeth Andreasson, är ett lyssande exempel på gamla god schlager av bästa sort.

Upp Över Mina Öron – Orup & Anders Glenmark: I slutet av 80-talet var melodifestivalen inget vidare karriärssteg om redan var het artist. Därför är Orups deltagande 1989 ganska stort. För det var ganska mycket som han, med dundersuccéerna ”Orup” och ”Orup 2” i ryggen, satsade när han ställde sig på Globens scen för apa sig på scen med Anders Glenmark. En andraplats blev det men det blev också startskottet för Orups dalande som artist med en radda ganska svaga album under 90-talets inledning. Kredd ska dock karln ha får exceptionellt uppdragen gitarr under framförandet.

Johnny The Rocker – Magnus Uggla: Det fanns en tid då Magnus Uggla var den störste rebellen inom den etablerade musikeliten som retade och häcklade med klass åt alla håll och kanter. Och därför känns det helt självklart att han var packad när han ställde upp i schlagern. Och trots denna grad av berusning tycker jag att han lyckas ganska bra. Detta tyckte dock inte juryn och såg till att Uggla kom på sista plats. Så kan det gå.

Mest avslappnad stil till melodifestivalen fick dock publiken se ett år efter att Uggla snubblat sig igenom sin låt.
Då stod nämligen den gamle haschtomten Kenta Gustafsson på scenen för att sjung sitt bidrag ”Utan Att Fråga”, en insats som kommit att bli klassisk. Klassisk inte så mycket förlåten utan för Kentas uppenbarelse och underbara samspel med programledare Bengt Bedrup.
Därför kan jag inte låta bli att ger detta klipp på låten som förutom musik innehåller en t-shirt med texten: ”Try It. You'll Love It – 69.”, en tandlös sångare som hälsar till farmor också innehåller den berömda ordväxling mellan sångare och en före detta alkoholiserad konferencier.
Bedrup: ”Kenta. Hör du mig? Kenta?”
Kenta: ”Ja ja hörde dig Benke. Det vet du.”
Bedrup: "Kenta har du hämtat det här tycker du, ur det liv du har levt. Ett ganska hårt liv?”
Kenta: ”Ja jag frågar dig. Har inte du levt hårdare än mig?”


3 kommentarer:

  1. Kentaklippet är så vackert på flera plan. Hans avslappnade attityd till Bedrup och kontringen är inget annat än en svensk tv-klassiker. Alla som inte har sett Modstrilogon borde göra det snarast!

    SvaraRadera
  2. Magnus Kristiansson16 mars 2010 kl. 09:29

    Som gammal melodifestivalräv måste man ju påpeka apans felaktiga uppgifter. Bidraget "Godmorgon" framfördes av gruppen "Sweets 'n Chips" och inget annat. Anledningen till namnbytet berodde på att ett dansband hävdat att de redan hade rätten till namnet Chips. Så var det med den saken

    SvaraRadera
  3. Som vanligt och som alltid har du rätt och det är nu ändrat. Jag la också märkte till detta när jag gjorde listan men skrev av någon outgrundlig anledning inte rätt namn. Så det så.

    SvaraRadera