Idag ska Apan till Packhusgatan för filmfestival och för att fira detta har han satt ihop en liten Spotify-lista på 15 låtar.
Han vill också direkt säga, som svar på de eventuella frågor om varför ett visst årtionde är kraftigt representerat i urvalet.
Listan var från början var tänkt att enbart innehålla musik från 80-talsfilmer, att Apan under processen sprang på allt för många underbara låtar från andra epoker.
Därav alla sköna tunes från axelklaffarnas förlovade decennium.
Vill också påpeka att denna lista har något gemensamt med de filmer som kommer att visas på festivalen.
Äh men nu kör vi väl.
Il Buono, Il Cattivo, Il Brutto – Ennio Morricone: Förutom att den har ett av världens snyggaste namn innehåller även denna låt ett av världens mest kända ”riff”.
Så fort man hör flöjten blir luften alldeles torrt dammig och man ställer in sig på att snart få se jordens hårdaste man – Clint Eastwood.
Det är givetvis ledmotivet till ”Den Gode, Den Onde & Den Fule” vi hör och mer västern än så här blir det inte.
Stayin' Alive – Bee Gees: Med musikvärldens ljusaste röster och mest åtsittande byxor (sammanträffande?) skapade Bröderna Gibb historia.
Skivan, men framför allt filmen ”Saturday Night Fever” blev också discons genombrott hos den breda publiken. För efter att John Travolta dansat sig igenom denna film var inget sig likt på dansgolvet världen över.
The Weary Kind – Ryan Bingham: Ibland smälter man för filmer direkt. "Crazy Heart" med Jeff Bridges i rollen som ärrad countrysångare är en sådan film. Men som om inte själva filmen vore nog rullar denna låt igång lagom till eftertexterna. Vi går alla ner på knä inför det faktumet och bara njuter.
Danger Zone – Kenny Logins: Hej å hå vad jag ville bli stridspilot i mitten på 80-talet. "Top Gun" var naturligtvis anledning till mina drömmar då och visst tusan är det något speciellt med att ha 40 000-50 000 kusar bakom arslet när man susar fram.
"Danger Zone" är för övrigt årtionde personifierat så det sjunger om det.
Earth Angel – The Penguins: Alla som kan sin filmhistoria från 80-talet vet vad vi snackar om. Marty McFlys föräldrar träffas på skolbalen i ”Tillbaka Till Framtiden”. Låten är dock från 1954 och blev en stor hit med dessa fyra välkammade svarta sångfåglarna.
Ghostbusters – Ray Parker Jr.: Kanske inte någon av 80-talets största låtar men med på listan kommer för att filmen ändå blev en så pass stor hit. Spöken var väldigt spännande under dessa år då trickfilmstekniken tog stora steg framåt.
Flashdance ... What A Feeling – Irene Cara: Benvärmare och dans var väldigt populärt när det begav sig. Tur tusan det när benvärmarna satt på Jennifer Beals som gjorde huvudrollen som svetsartjejen med dansdrömmar.
I Just Called To Say I Love You – Stevie Wonder: Gamle gode Stevie satt 1984 ner foten och visade hur man skriver filmmusik. Filmen som fick åtnjuta hans briljans var ”Woman In Red” och låten vann både en Oscar och en Golden Globe som bästa filmlåt. Tackar sa Stevie Wonder och drog vidare.
The Wrestler – Bruce Springsteen: Låten är visserligen bra, den vann gudbevars en Golden Globe, men det är ju Mickey Rourkes insats som huvudrollsinnehavare i filmen med samma namn som står ut som exceptionellt bra.
Låten är en historia om den försvunna och återupptagna vänskapen mellan just Springsteen och Rourke och gavs till filmen utan kostnad från Bossen.
Johnny B. Goode – Chuck Berry: 1973 gjorde en okänd regissör en film som hette ”American Graffiti”, konstig nog översatt till svenska som ”Sista Natten Med Gänget”.
Från filmen som är proppfull med 50-talsmusik hämtar vi här ett alster med gamle ”Chucken”.
Ja just det ja. Regissören blev inte okänd speciellt länge till. Fyra år senare kom en viss film som hette ”Star Wars” och som hade George Lucas vid rodret.
Somewhere Over The Rainbow/What A Wonderful World – Israel Kamakawiwo'Ole: Mannen med det omöjliga namnet lyckas med bedriften att kombinera musik från två Oscarsnominerade filmer till en helt fantastiskt medley som sedan blivit flitigt återkommande i diverse filmer (”Meet Joe Black”, ”50 First Date”).
Underground – Broder Daniel: Filmen är mästerverket ”Fucking Åmål”. Den oförglömliga scenen är när Elin slänger upp dörren till skoltoaletten och säger, "Ta-da! Här är jag, här är min nya tjej! Skulle ni kunna flytta på er? Vi ska gå och knulla!", och de båda går ut från skolan i triumf.
En scen som är fylld med symbolik och genialitet att man alldeles tappar luften.
The Sound Of Silence – Simon & Garfunkel: De två vars röster verkar vara satta här på jorden för att sjunga tillsammans gör ingen besviken i denna låt från ”Mandomsprovet”, en film som annars är mest känd i låt väg för ”Mrs. Robinson” av samma duo.
Girl. You'll Be A Woman Soon – Urge Overkill: De amerikanska alternativrockarna jabbar här upp Neil Diamonds hit till inspelningen av ”Pulp Fiction”. Resultatet blev en efterlängtad hit för bandet och en nytändning för Diamond.
James Bond Theme – John Berry Orchestra: Om vi inledde med ett känt ledmotiv är väl frågan om vi inte avslutar med ett ännu mer känt. Hör man den här slingan vet man att snart blir det tuffa prylar, lite skjutande och raggning på hög internationell nivå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar