
Förrförra helgen var det i spritens tecken och denna helg gick mer i musikens tecken då vi var ett ytterst glatt gäng från Västkusten som begav oss till det historiskt högintressanta Dalarna för att bevittna årets Peace & Love-festival.
Och som väntat blev det händelserikt. Vi åkte minibuss, blev kära i rena uppenbarelser, blev hesa, fick skoskav, drack oss fulla, åkte till gruvor och hade främmande män på rummen.
Det var kort och gott festival.
Därför kommer här en Spotify-lista med musik som komma att prägla resan till Borlänge.
Håll till godo:
The Wanderer – U2 & Johnny Cash: “I went drifting through the capitals of tin. Where men cant walk. Or freely talk” sammanfattar på pricken vad det handlade om dessa dagar i Dalarna. Vi gick och vi gick och sedan gick vi lite mer. Både till och från vandrarhemmet och sedan inom det numera vidsträckta festivalsormådet.
Beat It – Michael Jackson: Att komma runt denna helg utan att nämna ”The King of Pop” är naturligtvis fullständigt omöjligt. För så här är det ju. Man är aldrig så bra som när man är död, trist men oerhört sant. Och inte var vi bättre heller då vi åkte till Borlänge utan en tanke på honom men efter att dödsbudet kommit satt och sträckspelade Jacksons musik under fredagen och sa ord som: ”Ja han var allt ett geni.” Och visst var han ett geni och en av världens största artister, kanske den allra största. Låten ”Beat It” visar inget som motbevisar denna tes utan är bara rakt igenom ett mästerverk som håller än i denna dag så här 25 år senare.
Stronger Than Jesus – A Camp: Tyvärr fick publiken i Borlänge bara ytterligare ett nytt bevis på att A Camp inte fungerar så där lysande på en stor scen utan bara mest verkar sur, tvär och allmänt oladdad. På skiva är dock Nina Persson och de andra riktigt bra.
Dirty Dancing – Frida Hyvönen: Helgens största överraskning för Apan. Gick till spelning mer eller mindre på förlust för att fördriva lite. Väl där fann jag en artist levererade hjärtlig och innerlig musik, trots ett ganska litet fåtal i publiken.
Miss Huddinge -72 – Thåström: Visserligen hade han låten döpts om till Huddinge Centrum -72. Men annars var det mesta sig likt med Thåström. Eller kanske inte. För det var länge sedan man såg en så här laddad, manisk och spattig artist som vi fick uppleva under den första kvällen. Stundtals undrade man om karln mår riktigt bra för det solklart att det var en hel del ångest och demoner som skulle ut där på Eldorado scenen. Magiskt bra var det hur som helst och förmodligen var det hela helgens bästa spelning. En annan låt som satt som en smäck var ”Die Mauer” vars allsång av folk i olika åldrar fick Försäkringskassans starke man utbrista, ”Jag blir så rörd när nya generationer upptäcker gamla artister.” Och tittade man nog fanns det där allt en tår i ena ögat på den annars så kalle byråkraten.
Kickstart My Heart – Mötley Crüe: Varför inte inleda med en klassisk ”Säga-en-sak-och-göra-en annan” då en av medlemmarna i Mötley Crüe en gång ska ha sagt: ”Det går inte att spela på den här nivån som vi gör och samtidigt ta droger”. Hur kul som då just Mötley Crüe kanske är den grupp som hållit ”sex,drugs & rock n' roll”-fanan högst av alla under sin karriär. I torsdags var det dock, förutom en stulen damcykel i Stockholm, betydligt lugnare när de åldrande herrarna gjorde en spelning på Peace & Love. Enda plumpen i protokollet var väl när Mick Mars fick för sig att ligga med gitarren i ett flera minuter långt och meningslöst solo.
Long Lost Pen Pal - Hello Saferide: Trots ett ganska långlivat intresse för Östersunds finest var det faktiskt första gången jag fick äran att se Annika Norlin live. Givetvis bra in real life också, till detta intryck hjälpte inte minst Andrea Kellerman till. För vad mer kan man begära än en tjej som spela gitarr, klappa i takt och ser ut som mörkhårig ängel. Andrea - Helt klart Peace & Love-scenernas största fruämne.
Timglas – Lars Winnerbäck: Winnerbäck tog ett stort övermodigt bett när han bestämde sig för att spela under tre dagar på Peace & Love. Men redan under den första spelningen, den avskalade av trestegsraket stod det glasklart. Lassemannen är som allra bäst när han spelar sin lite mer dunkla låtar utan allt för mycket lull lull bakom sig. De andra, en ren smutsig rockhistoria i mitten och en mer klassisk Winnerbäck-spelning som avslutning, var bra men det blev aldrig så bra som när han spelade ”Timglas”, ”Ingen Soldat” samt ”Kom Änglar” och lugnt kompades av Johan Persson, Anna Stadling och Ola Gustafsson. Det var musik som fick tårarna att rinna på åhörarna och något bättre betyg går väl inte att få.
Delivery – Babyshambles: Oron på fredagen var påtaglig från Försäkringskassans starke man på plats. Anledningen var naturligtvis var givetvis att Pete Doherty stod på programmet och att just den samme har en synnerligen oförmåga att inte dyka på sina spelningar. Nu kom han och fanns på scen under både sin solospelning som under Babyshambles, dock utan att gör speciellt stora avtryck hos undertecknad. Större avtryck blev det emellertid hos en viss dam i sällskapet som under några febriga timmar övergav allt vad rockkillar från Borlänge hette för lite skönt nedknarkade engelsmän. Om det var låten ”Delivery” låter jag dock vara osagt men hettade till gjorde det och det ordentligt. Senare på kvällen gick dock Mando Diao på scenen och då var ordning återställd igen.
Long Before Rock n' Roll – Mando Diao: Nu gäller det att väga orden på guldvåg om man inte ska få hela Packhusgatan på sig. Men jag tycker inte att Borlänge största band är speciellt bra och spelningen i fredags gav mig ingen anledning till att ändra uppfattning. Det känns bara alltsom oftast påklistrat, ofärdigt och rörigt när dessa grabbar fattar instrumenten. "Long Before Rock n' Roll" är dock ett undantag.
Delad Vårdnad (Ska Du Ha Spö) – Dundertåget & Maria Andersson: Inte min musik till hundra procent men självklart måste man ställa upp när Uddevalla finns presenterat på Sveriges största festival. Och Robert ”Strängen” Dahlqvist gjorde väl ingen rocker besviken med sitt gig på en svettig och trång krogscenen. Med sig hand han också ytterligaren en uddevallakille i bandmedlemmen Robert Pehrsson.
67 67 – Ulf Lundell: I en annars ganska tam konsert på en alldeles för stor scen lyckades i alla fall Mäster med denna låt, plus några till, pumpa upp någon form av tryck framför scenen. Inte illa då Peace & Love verkligen inte var rätt festival för Lundell.
Reconsider Me – Moneybrother: Ludvikasonen Anders Wedin gjorde vad han skulle, och betydligt mer, när han stod på scenen i grannkommunen. Festligt, uppsluppet och spelglädje var vad som jag kommer att förknippa med Moneybrothers spelning.
Hej-Hå – De Sju Små Dvärgarna: Den här låten har egentligen ingenting med själva festivalen att göra utan för symbolisera lördagseftermiddagen då jag la festivalslivet bakom mig, satte mig i minibussen för att turista i området. Det slutade att jag såg Jussi Björlings grav vid Stora Tuna kyrka, men framförallt med att jag åkte till Falun och gick en guidad tur i Falu Koppargruva. Så kan det gå när man sugen vidga sina sinnen lite.
För Sent För Edelweiss – Håkan Hellström: Förutom att vissa i resegruppen tyckte att en besvärande svettfläck i baken på Håkan sänkte helhetsupplevelsen hade Kastratsångaren från Västra Frölunda en ganska bra kväll som avslutningsakt på festivalen. Att jag sedan inte köper Hellström fullt ut spelar mindre roll då så mång andra gör det och bjuder upp till en enorm stämning på hans spelningar.