Men visst är de de första ljuva åren betydligt intressantare?
Och därför har jag, bara er skulle, satt ihop en liten trevlig Spotifylista på ämnet.
Musik som avhandlar barn/ungdomstemat på ett bra och riktigt sätt.
Men för att det ska bli bra och riktigt går det inte enbart att ha med Astrid Lindgrens bästa, skulle bli lite väl uppåt.
Nejdå. På Apans lista finns det även en hel del usla uppväxter representerade.
Mycket nöje i alla fall. Det är en sak som jag haft när jag suttit och petat ihop denna radda låtar.
Shoreline - Broder Daniel: Vi lägger ut från Göteborg och vi gör det med en låt som kanske aldrig skulle ha givits ut på skiva. För det var nämligen inte helt självklart att ”Shoreline” skulle varit med på Broder Daniels comebackplatta efter några tysta år för gruppen. När sedan låten om hur jobbig en stad kan vara mot unga människor kom med blev det gruppen största hit och en låt som alla popprinsessor kunde gråta till. Låten har även tolkats mästerligt av Anna Ternheim.
Och Jag Grät Mig Till Sömns Efter Alla Dar – Säkert!: Trots den käcka och hurtiga melodin gömmer låten en berättelse om hur besvärligt det kan vara att växa upp. Även om man som i Annika Norlins fall levde ett ganska skyddat liv och var skötsam.
Hat & Blod - Ebba Grön: Låt oss hänga med Pimme och de andra på en tur med tricken från förort i Rågsved till målet på T-centralen. En färd som doftar just hat och blod.
Family Portrait – Pink: Om uppväxten för tjejen i listbidraget från Säkert! var trygg är tillvaron i Pinks barndomsskildring desto mer kaosartad. Family Portrait ger en oss en tårtbit ur ett liv som alltför många barn tvingas genomgå.
Ut I Natten – Noice: Ett klassiskt problem från de flestas ungdom. Den om tvånget över att behöva gå ut för att inte missa något. Eller som Noice själva säger: ”Fast man kanske inte vill e de ändå nånting där ute som drar.”
Summer of '69 – Bryan Adams: En fullständigt sönderspelad låt jag vet. Men det är också en låt som visar att Mr Adams kunde göra bra musik. Han har också genom att minnas tillbaka till den sommaren 1969 gjort sig skyldig till en av historiens catchiga, och bredbenta, låtar
Summer of '69 – Bryan Adams: En fullständigt sönderspelad låt jag vet. Men det är också en låt som visar att Mr Adams kunde göra bra musik. Han har också genom att minnas tillbaka till den sommaren 1969 gjort sig skyldig till en av historiens catchiga, och bredbenta, låtar
Vampyrflickan – Lasse Lindh: Man rår inte för vem man faller för. Lasse L minns här när han kärade ner sig i en minst sagt konstig tjej med slipade hörntänder och allmänt deppig livssyn.
Come Back And Haunt Me – Marit Bergman: Bland ryggsäckar fulla med sprayburkar och graffiti minns Dalarnas lilla energiknippe sina yngre dagar och saknade efter en död vän.
Growin Up – Bruce Springsteen: Bossen över all bredbent musik delar även han med sig av sin uppväxt. Här får vi oss en mycket slaskig och akustisk historia om hans yngre år runt Ashbury Park i New Jersey.
Sunkissed – Popsicle: Jag vet inte vad det är, men jag blir glad av denna låt. Den har något somrigt och för mina drömmar tillbaka till mina sommarlov hos mormor på Varaslätten.
Ta Min Hand – Eldkvarn: Plura Jonsson är en av Sveriges största musikpoeter. Så självklart ska han få vara med när det ska diktas om ungdomsåren. Här får vi följa med tillbaka till St Persgatan i Norrköping på 60-talet. Vi får också stifta bekantskap med Zigenar-Jacko, en märklig man som slogs med så väl poliser som präster.
Romeo I Stocksund – Staffan Hellstrand: En saga i modern tappning där välbärgad tjej träffa kille från den tuffa förorten. Visst har vi sett och hört sagan massvis med gånger innan. Men Hellstrands variant är klart värd att få vara med ändå. Så det så.
Rock n' Roll High School – Ramones: Förutom att det är en otroligt medryckande låt i Ramones egna lilla genre surfrock/punk är detta även ledmotivet till en klassisk highschoolfilm, en film där de oerhört ofotogeniska Ramonesmedlemmarna spelar skolans rockers. Stor humor må jag säga.
Söndermarken – Lars Winnebäck: Med tolv verser sammanfattar Winnerbäck sin uppväxt i Linköping. Byter man ut Berga mot Herrestad i versen, ”En enda ambition, att få brudarna från Berga att skratta eller gråta, och rymma över taken bort från regelbokens stöveltramp, är tegelväggen La Isla Bonita, och dom brandgula stolarna man staplar på varandra”, sammanfattas även Apans tid på Äsperödsskolan.
Barn Av Vår Tid – Nationalteatern: Vi inledde med ungdomsliv i Göteborg och vi avslutar listan med åter ta oss tillbaka till staden. Den här gången är Lilla Londons bistra förortsliv på 70-talet som skildras på ett lysande sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar